logonew  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΑΝ.  MΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  -  ΘΡΑΚΗΣ    logonew
28,0,0,50,2
600,600,60,1,5000,1000,25,2000
90,300,1,50,12,25,50,1,70,12,1,50,1,1,1,5000
Η εκκλησία του Αγ. Νικολάου στο Πόρτο Λάγος του Ν. Ξάνθης
Πόρτο Λάγος - Ξάνθη
zoom
Προστατευόμενο δάσος Δαδιάς στο Ν. Έβρου
Δάσος Δαδιάς - Έβρος
zoom
Γύπας στο δάσος Δαδιάς στο Ν. Έβρου
Δάσος Δαδιάς Γύπας - Έβρος
zoom
Το δέλτα του ποταμού Έβρου στο Ν. Έβρου
Δέλτα Έβρου
zoom
Βάθρα στο νησί της Σαμοθράκης
Βάθρα - Σαμοθράκη
zoom
Ο καταρράκτης του Λειβαδίτη στο Ν. Ξάνθης
Καταρράκτης Λειβαδίτη - Ξάνθη
zoom
Μαιανδρισμοί ποταμού Νέστου στο Ν. Ξάνθης
Ποταμός Νέστος - Ξάνθη
zoom
Παραλία Αλυκής στο νησί της Θάσου
Αλυκή - Θάσος
zoom
Καταρράκτες Αγ. Βαρβάρας στο Ν. Δράμας
Αγ. Βαρβάρα - Δράμα
zoom
Χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρό στο Ν. Δράμας
Φαλακρό - Δράμα
zoom
Πλατανόβρυση στο Ν. Δράμας
Πλατανόβρυση - Δράμα
zoom
Αρχαίο ιερό στο νησί της Σαμοθράκης
Ιερό - Σαμοθράκη
zoom
Βυζαντινή γέφυρα στο Ν. Ξάνθης
Βυζαντινή γέφυρα - Ξάνθη
zoom
Μνημείο αποστόλου Παύλου στο Ν. Καβάλας
Απόστολος Παύλος - Καβάλα
zoom
Αρχαίο θέατρο στο νησί της Θάσου
Αρχαίο θέατρο - Θάσος
zoom
Εσωτερικό από το σπήλαιο Αγγίτη στο Ν. Δράμας
Σπήλαιο Αγγίτη - Δράμα
zoom
Ο φάρος στην παραλιακή οδό της Αλεξανδρούπολης
Φάρος - Αλεξανδρούπολη
zoom
Άποψη της Χώρας στο νησί της Σαμοθράκης
Χώρα - Σαμοθράκη
zoom
Άποψη κεντρικής πλατείας στην πόλη της Κομοτηνής
Κεντρική πλατεία - Ροδόπη
zoom
Άποψη της παλιάς πόλης της Ξάνθης
Παλιά πόλη - Ξάνθη
zoom
Άποψη από το λιμάνι στην πόλη της Καβάλας
Λιμάνι - Καβάλα
zoom
Αγ. Βαρβάρα στην πόλη της Δράμας
Αγ. Βαρβάρα - Δράμα
zoom
Αρχαίο θέατρο στη Μαρώνεια του Ν. Ροδόπης
Αρχαίο θέατρο - Ροδόπη
zoom
Γέφυρα ποταμού Κομψάτου στο Ν. Ροδόπης
Γέφυρα Κομψάτου - Ροδόπη
zoom
Αρχαίο θέατρο Φιλίππων στο Ν. Καβάλας
Θέατρο Φιλίππων - Καβάλα
zoom
Εκτύπωση

Πρόταση κατασκευής αδαπάνως για τη χώρα νέου μεθοριακού σταθμού στους Κήπους Έβρου με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.)

Συνάντηση εργασίας είχε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, κ.Γιώργος Παυλίδης με τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ, κ. Νίκο Ματζούφα την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2014, στον οποίο κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία νέου μεθοριακού σταθμού στους Κήπους Έβρου με Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.).
Ο Περιφερειάρχης παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση στο διασυνοριακό σημείο ενημερώνοντας πως από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχει ένας υπερσύγχρονος μεθοριακός σταθμός κατασκευασμένος από γρανίτη που εξυπηρετεί όλες τις υπάρχουσες ανάγκες, τελωνειακές, αστυνομικές, free shops, σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) κλπ. Αντιθέτως, στην ελληνική πλευρά υπάρχει ένας απαρχαιωμένος σταθμός, ο οποίος δεν εξυπηρετεί ούτε τις ανάγκες διέλευσης, ούτε τις ανάγκες τελωνειακών, φυτουγειονομικών, αστυνομικών ελέγχων. Τόνισε πως το σημείο που βρίσκεται το Τελωνείο Κήπων είναι κομβικό και θα μπορούσε να είναι άκρως κερδοφόρο για την Πατρίδα μας.
Δεδομένων των περιορισμένων πόρων στο Νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Προγράμματα και στα αντίστοιχα Τομεακά του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αλλά και της ταυτόχρονης ανάγκης να κατασκευαστεί ένας αξιοπρεπής για την Πατρίδα μας μεθοριακός σταθμός αλλά και ένας σταθμός που θα εξυπηρετεί σε ικανοποιητικό βαθμό την Χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Περιφερειάρχης, αφού διερεύνησε όλες τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν από πλευρά χρηματοδότησης και κατασκευής, πρότεινε μια Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιο Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), Ταυτόχρονα έκανε σαφή τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν και είναι τα ακόλουθα:
1. Υπάρχει ικανοποιητικός χώρος ιδιοκτησίας του Υπουργείου Οικονομικών στη χρήση του οποίου εμπλέκεται το Υπουργείο Τουρισμού, ενώ τη διαχείριση του έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.
2. Στο σημείο αυτό εάν επιβληθεί ένα μικρό τέλος ζύγισης των διερχόμενων φορτηγών – οχημάτων για λόγους οδικής ασφάλειας, τότε τα έσοδα που θα υπάρξουν με τα σημερινά δεδομένα, 400 διερχόμενα φορτηγά ημερησίως, θα είναι 4.000€ ημερησίως και εάν υπάρξουν και επιπλέον λωρίδες η εκτίμηση είναι ότι θα φτάσουν τις 10.000 € ημερησίως.
3. Με τη μέθοδο μελέτη - κατασκευή Σ.Δ.Ι.Τ. προτείνεται να κατασκευαστεί ένας σύγχρονος μεθοριακός σταθμός που να εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες που έχουν οι εκεί εγκατεστημένες αρχές αλλά και οι διερχόμενοι, να συνδυαστεί με ένα σύγχρονο free shop και πιθανόν με χώρους εστίασης, Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) και ένα χώρο διαμονής των οδηγών των φορτηγών – οχημάτων.
4. Η εκτίμηση για μια τέτοια κατασκευή, είναι πως δε θα υπερβεί, όσο σύγχρονη και αν είναι, τα 30.000.000 € και σε κάθε περίπτωση η απόσβεση που θα κάνει δεν θα υπερβεί τα 10 έτη μαζί με την αντίστοιχη συντήρηση και διαχείριση σε αυτό το διάστημα από την ανάδοχο εταιρεία.
Ο Περιφερειάρχης δήλωσε σχετικά «Η προτεινόμενη λύση είναι χωρίς δαπάνη για τη χώρα, άλλως απαιτούνται 45.000.000,00 €». Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έχει τη διάθεση να συνδράμει σε οποιοδήποτε επίπεδο χρειαστεί, για την υλοποίηση της πρότασής μας με στόχο την αξιοποίηση του χώρου προς πολλαπλό όφελος της Ελληνικής Πολιτείας. Προτείνουμε την αποδοχή της».


Από το Γραφείο Τύπου
της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Ταχ. Διεύθυνση : Κακουλίδου 1, 69100
Τηλ. Γραφείο Περιφερειάρχη: 2531352101

Σας αρέσει η σελίδα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης;

Πάρα πολύ - 31.7%
Πολύ - 22.1%
Λίγο - 16.3%
Καθόλου - 29.8%

Σύνολο ψήφων: 104
The voting for this poll has ended on: Δεκεμβρίου 31, 2014